perfecte gin tonic serveren

Perfecte gin tonic

In een vorig artikel wisten we jullie al te vertellen dat gin tonic nog steeds hot en populair is. Hoewel ondertussen nieuwe drankjes hun opmars maken, blijft de gin & tonic de onomstreden koning van het aperitief en blijft gin onze populairste tasting.

 

Maar de hype loopt al bijna 3 jaar en we zien nog steeds mensen hun gin & tonic op erbarmelijke wijze bereiden. Dit doet pijn aan onze ogen en bovendien maak je geen goede beurt bij je gasten. Vandaar dat we jullie voorzien van dit eenvoudig stappenplan. Zie hier de perfecte gin tonic en zie hier onze ginbron!

 

Gin tonic glas

De grote bolle glazen op een voet zijn tegenwoordig in en ogen zeer mooi. Maar voel je niet verplicht om hiervoor te kiezen. Elk mooi glas dat voldoende volume heeft komt in aanmerking. Zolang je niet kiest voor een martini glas zullen we je niet veroordelen.

 

Ijs

Zoals eerder geschreven kan er nooit genoeg ijs in je glas zitten. Hier beginnen we ook mee. De gin zal over het ijs glijden en direct een lage temperatuur bereiken. Probeer er mooie en volle ijsblokken uit te kiezen. Indien je echt wil uitpakken stellen we voor om Japanese ice balls te gebruiken. Door eerst ijs in het glas te doen kan je glas al wat koelen voor de drank erbij komt.

 

Gin

Een normale shot gin bedraagt 4 à 5 cl. Meet deze hoeveelheid nauwkeurig af en giet het in je glas. Uiteraard bepaald de kwaliteit van je gin grotendeels de kwaliteit van je gin & tonic. Maar weet dat een fles niet persé duur hoeft te zijn. De voorbije jaren verschenen er veel overpriced gins. In deze selectie werd het kaf van het koren gescheiden door ons. Of ga op ontdekking en kies voor een leuke mix van uiteenlopende gins.

 

Tonic

De ultieme gin tonic verhouding streeft naar een hoog easy-drinking-gehalte (lees niet te straf) en een weggelegde hoofdrol voor de gin. Indien je 20cl tonic toevoegt, kan je het drankje binnengieten als limonade maar proef je vooral tonic. Indien je 5cl tonic toevoegt, proef je de gin in al zijn glorie maar wordt het lastig om stevig door te drinken omwille van de hoge alcoholgraad. Een verhouding van 2 op 1 zorgt doorgaans voor een mooie balans. Dit betekent dus dat je 10 cl tonic mag toevoegen.

Zij die wat barmateriaal in huis hebben kunnen de tonic toevoegen via hun barlepel. Zet de barlepel rechtop in het glas en giet de tonic via de gedraaide steel in je glas. Door de gewentelde vorm van je lepel gaat er amper bruis verloren bij het uitschenken.

Voor een beetje hulp bij het kiezen van de juiste tonic bij je gin kan je hier terecht.

 

Roer

Nadien mag je een keertje roeren zodat de gin & tonic mooi mixen. Één roerbeweging volstaat gezien we niet alle bruis eruit willen roeren.

 

Garneer

Wat de garnering betreft ben je volledig vrij. Maar probeer steeds een typisch kenmerk van je gin te accentueren met je keuze. Met een dunschiller en wat gedroogd fruit en kruiden kan je heuse kunstwerkjes maken. In elke gin & tonic een stuk komkommer werpen heeft geen zin.

Zij die er moeite mee hebben boeken best een workshop. Ook leer je tijdens een workshop of tasting de juiste gin bij de juiste tonic matchen op basis van enkele eenvoudige vuistregels. Naast de perfecte gin tonic leren we jullie ook tal van nieuwe recepten en bezorgen we jullie een leuk receptenboekje.

 

Cheers!