ijs drank

Hoeveel ijs moet er in mijn cocktail?

Je bent er waarschijnlijk van overtuigd dat de barman je glas vol met ijs kapt zodat hij minder drank nodig heeft om het glas te vullen? Nu zullen er wel barmannen bestaan met zulke misleidende intenties, maar elke geschoolde barman heeft gewoon het beste met jou voor. Want niets is geheel waar en hoe meer ijs, hoe minder verwatering.

De ijs paradox

Deze schijnbare tegenspraak is snel en gemakkelijk uitgelegd. Een glas vol met ijs zorgt voor een sterke temperatuurdaling. De cocktail benadert het nulpunt en de verwatering gaat langzaam.

Een cocktail met weinig ijs is een paar graden warmer. Bovendien is het ijs met meer vloeistof omgeven dan wanneer het glas vol zit met ijs. Beide factoren zorgen voor een snelle verwatering. Na enkele minuten is het ijs volledig opgelost in je cocktail. Deze is niet op temperatuur en te veel verwaterd.

Of je nu met crushed ice werkt, met Japanse ijsbollen of met ice cubes werkt, de gouden regel blijft gelden: hoe meer ijs, hoe beter. Sommige cocktails worden vanuit de shaker rechtstreeks en zonder ijs geserveerd (“straight up”), hier is de boodschap om ook in je shaker zoveel mogelijk ijs te doen.

Voorzie je een hoop gasten en wil je wat gin & tonics, mojito’s of punch voorzien? Met een paar ijsvormpjes uit het diepvriesvakje van je koelkast ga je niet toekomen. Reken ongeveer op 200 gram ijs per cocktail.

Dus in het vervolg kan je je beter vragen stellen wanneer je weinig ijs krijgt in je drankje. Geraak je helemaal in de war van paradoxen? Dan kan je ook gewoon Miraeus Cocktail Services boeken voor een workshop of catering en hoef je nergens je hoofd over te breken.