Celebrity tequila

Beroemdheden en sterke drank, het is al langer een fenomeen. Maar tegenwoordig lijkt het allemaal om tequila te draaien. Is het een hype train die wordt bemand door FOMO-artiesten? Of zijn ze echt zo gepassioneerd als mezelf?

Het begon allemaal in 2017 toen George Clooney samen met 2 zakenpartners zijn Casamigos Tequila verkocht aan Diageo voor 1 miljard dollar. De best betaalde acteur datzelfde jaar was trouwens Marc Wahlberg (Daddy’s Home en Transformers) met slechts 68 miljoen dollar… Het 10-cijferige bedrag trok de aandacht van collega-celebrities en de bal ging aan het rollen: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Adam Levine, Lebron James en zelfs Kendall Jenner volgden.

Nieuw was het eigenlijk niet. Justin Timberlake bracht zijn 901 Tequila uit in 2009 en verkocht het in 2014 gedeeltelijk aan het concern Beam. Gitaarvirtuoos Santana verkocht in 2013 al aandelen van zijn Casa Noble tequila voor een mooie som. Maar beide transacties kwamen niet in de buurt van George Clooney’s verkoop.

Geld is zeker een drijfveer in deze trend. Veel beroemdheden hebben ook een groot besteedbaar budget en zijn zich bewust van de vergankelijkheid van hun populariteit. Een goede investering in een performant bedrijf in een groeiende markt is dikwijls minder vergankelijk. Tequila is al enkele jaren op rij de sterkst groeiende spirit in de V.S. en de marges van premium tequilas liggen bovengemiddeld hoog. Investeringsgewijs kan het dus een slimme zet zijn. Maar wat zorgt nog voor deze trend? 

“Streekproduct”

Verder speelt de nabijheid van tequila (Mexico) ook een rol. Het zwaartepunt van de Westerse film- en muziekindustrie ligt nog grotendeels in California. De Mexicaanse cultuur is daar sterk verweven met de Amerikaanse cultuur. Zeker in Los Angeles groeiden veel artiesten op tussen taco’s, margarita’s en mariachi bands.

Hoewel Carlos Santanta zowat de enige beroemde tequila eigenaar is die in Mexico werd geboren is de affiniteit met tequila dikwijls oprecht.  Het oude mantra “investeer in iets dat je begrijpt” is nog steeds van toepassing. En hoewel cryptotraders dit zijn vergeten, blijft het een gouden tip voor mensen met geld op overschot.

AUTHENTICITEIT is TE koop

Imago en status zijn belangrijk in de entertainmentindustrie. Authenticiteit is hier een sleutelelement dat sterk gewaardeerd wordt door fans. Artiesten willen er écht uitzien en écht zijn.

Hetzelfde geldt voor sterke drank. Uit een groot onderzoek bleek dat 90% van de consumenten bereid is om een merk te belonen dat authenticiteit uitstraalt. De helft hiervan zou het ook aanbevelen aan anderen en loyaliteit aan het merk overwegen. Het is zonder overdrijven doorslaggevend voor succes.

De tequila’s uit het onderstaande lijstje zijn allemaal 100% agave tequila’s en hebben niets te maken met de goedkope versies die je aan het toilet doen overnachten. De 100% agave tequila’s zijn intens en aards van smaak en dikwijls het resultaat van hard labeur in snikhete omstandigheden. Het vakmanschap wordt overgedragen naar de volgende generatie en de omgeving is even ruw als mooi. Kortom: tequila heeft alles in zich om als authentiek gepercipieerd te worden.

jimador

Het is logisch dat bekende gezichten zich willen verbinden aan zo’n product om geloofwaardigheid te scoren. Het zou bijvoorbeeld moeilijker zijn met een neutrale, smooth vodka die op fabrieksschaal wordt geproduceerd ver van hun bed. Maar het blijft een complex en onmeetbaar gegeven op glad ijs. Want valse authenticiteit is iets dat hard wordt afgestraft in de entertainmentindustrie. Als je bedoelingen en liefde niet oprecht zijn, val je vroeg of laat door de mand.

Toegevoegde waarde?

Tequila is een bijzonder complex product dat wordt gemaakt door Mexicanen die tequila ademen. Het is niet zo waarschijnlijk dat ze een nuttige bijdrage leveren aan de productie. Het is hun verdienste om zich te laten omringen door de juiste experts, maar ze zijn niet rechtstreeks verantwoordelijk voor de kwaliteit.

Een bekend gezicht op een fles plakken heeft natuurlijk ook een effect in de omgekeerde richting. Een sterke persoonlijkheid met een joie-de-vivre-uitstraling kan een merk een enorme imago boost geven met commercieel succes tot gevolg.

En eender hoe kwalitatief je product, het kost handenvol geld om het in de markt te zetten. De prijzen voor product placement in populaire series en films zijn gigantisch hoog (tot 60 miljoen euro voor een flesje Heineken in James Bond). Dwayne “The Rock” Johnson kan bijvoorbeeld quasi kosteloos zijn bijna 250 miljoen Instagramvolgers bereiken om zijn eigen tequila te promoten.

Zolang tequilamerken hun ziel niet verkopen aan de verkeerde investeerders, is er ruimte voor positieve kruisbestuiving. Hoewel sommige cocktailsnobs het jammer vinden dat hun onderonsje met kwalitatieve tequila openbaar wordt gemaakt, zal de markt in zijn geheel er waarschijnlijk wel bij varen.

En wat die FOMO betreft: wie wil er niet ontbreken in een gesprek rond George Clooney, Michael Jordan en The Rock?

Wil je zelf kunnen meepraten? We organiseren tequila tastings en workshops. Wordt ondergedompeld in de wereld van agave spirits tijdens een uitgebreide tasting. We hebben het niet enkel over de spirit maar ook over de cocktails.

Contacteer ons voor meer info 


Hieronder vind je een lijstje van nog bekende tequila eigenaars en hun tequila.

  1.  Jonas Brothers – Villa One
  2.  Michael Jordan – Cincoro
  3.  Lebron James – Lobos 1707
  4.  Elon Musk – Tesla Tequila 
  5.  Adam Levine – Santo
  6.  Kendall Jenner – 818 Tequila
  7.  Kevin Hart – Nog geen naam
  8.  Rita Ora – Próspero Tequila