cocktail celeberty

The problem with the world is that everyone is a few drinks behind

Humphrey Bogart was een echte drinker en zijn leven is ook verwoven met de wereld van cocktails en gin joints. Hij speelde de rol van misschien wel de bekendste en zeker de belangrijkste barman uit de geschiedenis van Hollywood en heeft daarvoor geen Oscar ontvangen, wat uiteraard mag gelden als een schande zonder weerga in de geschiedenis van de Academy Awards. In Casablanca speelde hij Rick, de door zijn verleden getormenteerde patron van Rick’s Café, die in de film niet zozeer zijn barmankunsten tentoon spreidt maar wel verdacht vaak getormenteerd glazen staat af te wassen. Hygiëne is natuurlijk ook belangrijk. Bogart was zelf ook een groot liefhebber van de betere cocktail.

Humphrey Bogart is helaas op het verkeerde moment geboren. In het jaar waarin de jonge Humphrey 21 werd – de leeftijd die Amerikanen toelaat om legaal alcohol te consumeren – werd ook de legislatie voor de Amerikaanse drooglegging doorgevoerd, wat zijn bereiken van de legale drinkleeftijd natuurlijk tot een volledig waardeloos gegeven herleidde. Nu kan u zich voorstellen hoe dit een probleem vormde voor de jonge acteur, die later toch nog een Oscar zou ontvangen voor zijn rol in de film The African Queen, wat geen slechte film is maar ook zeker niet zijn beste werk.

Humphrey Bogart was echter geen watje en hield zich zelfs zo slecht aan het verbod op alcohol dat hij door zijn torenhoge schulden in de verschillende speakeasy’s in New York andere klanten moest uitdagen tot spelletjes schaak voor 1$ per match om zijn schulden nog af te kunnen betalen. We spreken hier uiteraard over de jaren ’20, lang voor Humphrey Bogart een gevierd en welgesteld acteur zou worden. Casablanca, waarin hij zo heerlijk gekweld “Of all the gin joints, in all the towns, in all the world, she walks into mine,” mag zeggen kwam pas uit in 1943, 2 jaar na zijn grote doorbraak in The Maltese Falcon, ook een uitstekende film.

Hij dronk het liefst van al Scotch on the rocks, maar bestelde ook regelmatig de Black Velvet cocktail. Deze cocktail bestaat uit Guiness en Champagne. Laat dat even bezinken. Zijn favoriete cocktail bestond uit 2 geïmporteerde dranken tijdens de Amerikaanse drooglegging. Het is absoluut een zeer mooie cocktail en het geeft een man wel een zeker oermannelijk cachet om Guiness en Champagne te drinken maar je kan ergens wel begrijpen waarom hij zo gigantisch veel schulden had. Gelukkig was hij een begenadigd schaakspeler.

BLACK VALVET

Wordt best gedronken tijdens een goed spelletje schaak aan het einde van de toog of bij een goede ouderwetse Hollywoodklassieker:

  • Vul een gekoeld champagnefluitje halfweg met champagne.
  • Nadien giet je zeer voorzichtig een gekoeld blikje stout bier, zoals Guiness bier, uit tot het glas is gevuld.
  • De verschillende dichtheid zorgt voor een mooi gescheiden drankje.

Deze onbekende cocktail is het uittesten waard. Tijdens cocktailworkshops staan we steeds open voor zulke verzoekjes!

Cheers!