Suikersiroop: kopen of zelf maken?

De meeste producten zijn beter als je ze zelf bereidt. Maar meer dan ooit kost het ons teveel tijd en moeite en grijpen we naar de gemakkelijkste keuze. Nu wil ik dat jullie, als hobby barman, voor suikersiroop een uitzondering maken. De tijdsinvestering is klein, het kostprijsverschil is groot en de houdbaarheid is lang.

Suikersiroop is onmisbaar achter de bar. Veel cocktails vragen om de toevoeging van zoetigheid door middel van suikersiroop. De kostprijs van een fles suikersiroop is ongeveer 3,50 euro in de winkel tegenwoordig. De kostprijs van een identiek zelfbereide fles suikersiroop is minder dan 0,50 euro. Hieronder ons geheim.

Als je andere cocktailgeheimen wil achterhalen, dan boek je best een cocktailworkshop. We geven jullie alle essentiële basisvaardigheden en een handig receptenboekje mee! Geïnteresseerd?

Contacteer ons

Bereiding

Meer dan suiker, water en een kookpan heb je niet nodig:

  • Meet 2 delen fijne kristalsuiker en 1 deel water apart af in een maatbeker. Het maakt dus niet uit hoe veel of hoe weinig je neemt, zolang je de verhouding maar respecteert.
  • Voeg ze samen in een kookpan.
  • Verhit de pan en roer totdat de suiker volledig oplost.

Je mag geen suikerkorreltjes meer zien in de oplossing. Zet de pan ook op een laag vuurtje en vermijd het kookpunt. Wanneer de pot zou koken verdampt er water en wordt onze verhouding verstoord. Laat vervolgens afkoelen en het is klaar voor gebruik.

Houdbaarheid

Als je enkele druppels citroensap toevoegt (5 druppels voor 1 liter volstaan) is de siroop – bij koele bewaring – een half jaar houdbaar.

Voilà! Andere kleine bartips worden uit de doeken gedaan tijdens een workshop of tasting bij ons op de Meir in Antwerpen of bij jullie op locatie!

Cheers!