Sour cocktails: de whisky sour
Net zoals een fizz, een punch of een flip is een sour een familie van cocktails. Een goed begrip van deze cocktailfamilies vormen een uitstekende basis van waaruit je creativiteit kan vertrekken. Het zijn terugkerende verhoudingen die je een houvast geven tijdens het experimenteren en fantaseren. Hieronder leren we de basis en belichten we de whisky sour.
Hoe ziet een sour cocktail eruit?
- 2 delen spirit
- 1 deel zuur
- 1 deel zoet
- eventueel een eiwit
Elk ingrediënt kan naar believen worden ingevuld. Je spirit kan je invullen met o.a. gin, tequila, rum of whisky. Je deel zuur kan limoen of citroen zijn. En voor je zoet kan suikerwater dienen maar evengoed elke likeur of elke denkbare siroop zoals bijvoorbeeld amandelsiroop of agavesiroop. Je zoet en zuur zorgen hand in hand voor het podium waarop de spirit mag schitteren. En het aantal combinaties is oneindig.
Vandaag belichten we de whisky sour!
Whisky sour
Deze cocktail werd al beschreven in How to Mix Drinks van Jerry Thomas in 1862 (het Oude Testament onder de barmannen). Cocktail historici (ja, zij bestaan) menen dat deze cocktail toen al meer dan een eeuw in omloop was. Dus deze jongen gaat al een tijdje mee.
Vul je shaker met de volgende ingrediënten:
- 5cl Bourbon whisky zoals Bulleit of Maker’s Mark
- 2,5cl vers citroensap
- 2,5cl suikerwater
- 2 dashen Angostura bitter
- 1 eiwit
Eerst shaken we krachtig zonder ijs zodat we de eiwitbinding los krijgen (dry shaken). Nadien shaken we krachtig met veel ijs zodat al onze ingrediënten verder kunnen emulgeren en zodat onze cocktail ijskoud wordt. Vervolgens door de zeef uitschenken in een whiskyglas gevuld met ijs. Het resultaat heeft een troebele textuur met een mooie schuimkraag. Garneren kan met een cocktailkers en vers schijfje appelsien.
Die moderne cocktail met hazelnoot geïnfuseerde whisky, Braziliaanse limoenen en Canadese esdoornsiroop die wordt afgewerkt met Afrikaanse chocoladebitters blijkt dus gewoon een variant te zijn op deze eeuwenoude cocktail… Hij werd in dezelfde taal geschreven.
De whisky sour moet elke liefhebber onder de knie hebben. Maar hopelijk zijn jullie creatief genoeg om nieuwe recepten uit te testen! Ideeën kan je opdoen tijdens een workshop, een receptenboekje krijg je er zomaar bij.