Negroni, de koning van het apéritif

Daar zit je dan, in het zonnige Toscane, tussen de glooiende wijnvelden en monumenten van de renaissance, en je hebt dorst. Maar je hebt niet gewoon dorst, je hebt dorst naar het echte Italië, en je wil wel eens iets nieuws proberen. Mag ik je dan iets aanraden, beste lezer? Bestel eens een Negroni cocktail, de onomstreden koning van de apéritifs.

 

Deze cocktail, die wordt bereid met een goede gin – bijvoorbeeld een Tanqueray of Plymouth – gemixt, uiteraard, met twee oeritaliaanse dranken, Campari en natuurlijk rode vermout – bijvoorbeeld Dolin of Carpano -, geeft je al snel dat typische Italiaanse vakantiegevoel van gelukzaligheid in de zon terwijl er een ware aanslag wordt gepleegd op je smaakpapillen. Zoals het hoort bij Italiaanse gerechten en dus ook bij Italiaanse cocktails, is de Negroni een nagenoeg perfecte combinatie van bombast en simplesse. Semplicità pomposa zouden de Italianen het noemen.

Wanneer de Italiaanse zon je glas raakt en reflecteert in het prachtige rood-oranje drankje en je je smaakvol geurende apéritif aan de neus brengt en je volledig verliest in de zoete geur van verse sinaasappel zal je al snel denken ‘basta così, non torno mai!’ en gelijk heb je.

 

Bereiding

Helaas is je vakantie te snel voorbij en is terugkeren altijd een integraal deel van elke reis. Thuis zit je weken later nog steeds nostalgisch terug te denken aan die wonderbaarlijke Negroni die je daar in die kleine Toscaanse bar hebt gedronken en je wordt neerslachtig van het drukkende gemis. Gelukkig is er een simpele doch elegante oplossing voor je probleem. Je kan de geweldige Negroni namelijk ook gewoon zelf thuis maken. Alles wat u daarvoor nodig hebt is een mooi glas, ijs, een sinaasappel, een selectie aan fijne dranken en een aantal goede vrienden om ‘m mee te delen.

De perfecte verhouding:

  • 3cl gin
  • 3cl rode vermout
  • 3cl Campari

Alles kan in een glas naar keuze boordevol ijs en vergeet zeker geen schijfje appelsien! De Italiaanse zon zal u er helaas wel gewoon moeten bijdenken.

 

Cin cin!