whiskey

De whisk(e)ymisverstanden

Iedereen onder ons kent wel die ene zelfverklaarde whiskykenner die je steeds corrigeert wanneer je iets over drank vertelt of die steeds de correcte schrijfwijze bovenhaalt (whisky of whiskey) en er maar niet over zwijgt. Deze man is immers eens in Schotland geweest en heeft er zelfs een destilleerderij bezocht.

Nu bestaan er heel wat misverstanden rond whisky. En waarschijnlijk ook bij de bovenvermelde kenner. Toen ik mezelf begon te verdiepen in deze spirit waren volgende punten voor mij de meest verrassende. Hopelijk leren jullie iets bij. Uiteraard blijft tekst maar tekst en is het interessanter om de misverstanden eens te proeven.

Voor een meer uiteengezette toelichting verwijs ik naar mijn artikel op Newsmonkey.

1. Whisky is van de Schotten

Whisky wàs van de Schotten. De Japanners hebben ze duidelijk van de troon gestoten en ook qua consumptie zijn er landen die veel beter doen. Zo staat Frankrijk met een consumptie van meer dan 2 liter per inwoner los aan kop. De gouden medaille voor totale consumptie nemen de Indiërs mee naar huis.

2. Whisky schrijf je als whiskey

Whisky of whiskey? Een van de favoriete aanvalsroutes van de online spellingspolitie gaan we hier barricaderen. Er bestaat geen internationaal Groen Boekje en heel dikwijls zitten we in een grijze zone. Basisregel: gebruik de schrijfwijze die het land van herkomst verkiest (de andere schrijfwijze is hierdoor niet verkeerd). Amerikanen en Ieren doen het meestal met de ‘e’ en Japanners, Schotten en Canadezen zonder de ‘e’. Maar wat met de nieuwe landen zoals België, Zweden en India? Zij zijn er zelf nog niet uit.

3. Blended whisky is not-done

William Lawson’s, J&B, e.d. zijn inderdaad not-done. Maar zolang je wegblijft uit dit laagste prijssegment zijn er heel leuke ontdekkingen te doen binnen de wereld van blended whiskies. In Japan wordt het zelfs als een kunst gezien en zijn bijna alle whiskies blends.

4. Whisky drink je met 2 druppels mineraalwater in je glas

Deze discussie is eentje met een straatje zonder einde. Omdat er gewoonweg geen regels rond bestaan. Mijn advies? Drink hoe je het zelf liefst will.

5. Whisky hoort niet thuis in cocktail

Sommige whiskies zijn inderdaad te fijn en te genuanceerd om in een cocktail verwerkt te worden. Maar het overgrote deel is vragende partij om in een cocktail te belanden.

6. Whisky is bruin

Witte whisky (‘raw’ of ‘new make’) bestaat dus ook! Eerlijk gezegd: het leunt meer aan bij onze andere ongerijpte spirits dan bij de whiskies die we kennen. Leuk voor in cocktails, om puur te drinken iets te brutaal naar mijn mening.

Voilà! Hopelijk hebben jullie hiervan iets opgestoken. Zo niet, heb je zonet de bevestiging gekregen een whiskykenner te zijn. Proficiat!

Nog 1 toevoeging: whisky is niet voor mannen. Vrouwen zijn er ook weg van!

Cheers!