Waarom smaken cocktails beter in een topbar?
Zelfs als je als occasioneel hobbybarman gans je collectie goedkope dranken hebt vervangen door premium whisky’s, rums en tequila’s en je telkens al je sappen ter plekke perst, blijf je dikwijls toch met de vraag achter: waarom smaken mijn cocktails niet zoals in een topbar? Gebruiken ze dan niet dezelfde ingrediënten? Waar zit het geheim?
Toegegeven: de muziek, de gezellige drukte en het betoverend interieur dragen bij aan de (smaak)beleving. Hieraan kan de thuisbarman weinig veranderen. Maar toch zijn er enkele punten die dit verschil verklaren. Hieronder worden enkele geheimen uit de doeken gedaan om dichter in de buurt te komen van die 15-euro-kostende-cocktail. Je zult dan ook begrijpen waarom ze soms 15 euro kosten.
1. Huisgemaakte siropen
Uiteraard proberen we steeds de hoofdrol weg te leggen voor onze spirit. Maar door het gebruik van originele siropen of likeuren kunnen we voor nog meer spektakel zorgen in ons glas. In plaats van zich tevreden te stellen met gewone suikersiroop, slagen de topbars erin zelf heerlijke siropen te bedenken en te maken.
Een gember-chili-honing of een salie-wasabi siroop lijken dan wel even abstract als een Miro schilderij, de smaaknuances die ze teweeg kunnen brengen zijn fantastisch. Zonder de spirit van zijn podium te stoten zorgen ze voor een extra laag complexiteit in je cocktail. De mogelijke combinaties zijn eindeloos en het internet staat vol leuke ideeën. Maar probeer vooral zelf eens te experimenteren.
2. Bitters
Zoals eerder aangehaald in een vorig artikel zijn bitters de kruiden van de barman. Nu verwacht ik dat de hobbybartender zich al heeft voorzien van het iconische Angostura bitter en het – ook gemakkelijk verkrijgbare – orange bitter. Maar er zijn tal van bitters beschikbaar zoals chocolade -, perzik – of zelfs selderbitters.
Juist matchen en juist doseren is hier de boodschap. De smaaknuances die je bijbrengt door toevoeging van bitters of siropen verschillen wel degelijk. Het ene zorgt voor een extra smaaklaag, het andere voor een fijn accent of een groot uitroepteken. Klinkt dit opnieuw abstract? Als je proeft wordt alles duidelijk.
3. Ijs
Het klinkt misschien gek om te zeggen maar er bestaat slecht ijs en er bestaat goed ijs. Het gebruik van ijs heeft veel invloed op de verwatering en temperatuur van je cocktail: 2 essentiële componenten van een cocktail.
Nu is het onredelijk om te verwachten dat elke hobbybarman een prijzig Hoshizaki (de koning der ijsmachines) machine in huis haalt. Maar probeer toch de holle, cilindervormige ijsblokjes uit de supermarkt te vermijden. Tegenover een mooie, volle ijsblok is hun contactoppervlak gewoonweg te groot en zal er te snel en te veel verwatering optreden in ons drankje.
Een goede – maar arbeidsintensieve – oplossing is om door middel van silicone vormpjes zelf je kubusvormige ijsblokken te maken. It’s all about the details…
4. Techniek
Obviously kan een goede techniek niet over het hoofd worden gezien. Het maken van een gin & tonic vergt niet zoveel kunde. Maar de perfecte temperatuur en verwatering bereiken door middel van roeren of ‘stirren’, vergt wat oefening en een minimale handigheid. Het ziet er allemaal simpeler uit dan het eigenlijk is. Veel oefenen en proeven is hier de boodschap.
5. Uitrusting
Een barlepel en een shaker kunnen we tegenwoordig allemaal gemakkelijk bemachtigen. Maar moderne bars gebruiken dikwijls exclusieve, professionele toestellen. Enkele voorbeelden zijn:
- een draaiverdamper of rotary evaporator. Say what?;
- een ijsbalmachine;
- vacuüm toestel;
- rookpistool.
Voilà! Weet dat deze lijst niet uitputtend is. Tegenwoordig zien we ook in België bars die eigen bier brouwen en zelf producten pekelen, pikkelen en fermenteren. Het mag dan ook duidelijk zijn dat deze bars alle respect verdienen voor dit arbeidsintensieve vakmanschap.
Enkele bars waar je dit vakmanschap kan proeven zijn Uncle Babe’s Burger Bar & Jigger’s in Gent, L’Apereau in Blankenberge en Dirty Rabbit & Bijou in Antwerpen. Meer geheimen worden uit de doeken gedaan tijdens een cocktailworkshop bij Miraeus.
Cheers!