cuba rum havana

There’s something about rum…

De gin hype is nog niet gepasseerd en de tequila en mezcal zijn nog niet helemaal tot bij ons doorgesijpeld of er wordt al gesproken over een nieuwe kaskraker: rum. Rum is de meest verspreide en slechtst gereguleerde spirit van allemaal. Enkel dit gegeven maakt hem al interessant.

Rum kende een turbulente geschiedenis met piraten, kolonisten, slaven, Indiërs, Fransen en Ernest Hemingway in de hoofdrol. En net als bij tequila en mezcal zweeft er een mist van misverstanden rond. Hopelijk zorgen we hieronder voor wat opklaring en hopelijk geven jullie rum eens een kans.

Een bewogen levensweg

Ooit was de suikerrietbusiness – en de daarbij horende rum – de economische motor van de Nieuwe Wereld. Met de opkomst van andere spirits werd deze karaktervolle spirit verworpen en verafschuwd. Rum kampte een eeuw lang met een reputatieprobleem. ‘Dankzij’ de Amerikaanse drooglegging vanaf 1920 trokken de jetsetters en Hollywoodsterren vanuit Florida op een uur tijd naar Cuba om voor een weekend of een namiddagje te ontsnappen aan het verstikkende alcoholverbod. Onder de Caraïbische zon en in de bruisende straten van Havana kregen de Amerikaanse dranktoeristen rum om hun oren gezwierd. De jetsetters trokken terug naar hun vaste stek en schepten op over de drank en het eten op een ander (sommige dingen zijn doorheen de eeuwen niet veranderd). Rum was verlost van zijn slechte reputatie en vervolgens vonden arm, rijk, jong en oud elkaar – na de afschaffing van de drooglegging – terug in hun gemeenschappelijke liefde voor Mojito’s, Daiquiiri’s en Mai Tai’s. Tot vandaag kent rum een grote aanhang over heel de wereld.

Er is meer dan witte rum

Hoewel rum velen aan cocktails doet denken, wordt rum ook puur gedegusteerd zoals whisky en cognac. Omdat rum over heel de wereld wordt gemaakt en omdat er een gebrek is aan regulering en naamgeving bestaat er een enorme waaier aan rums. Rum wordt verkregen uit de fermentatie en distillatie uit suikerriet, tot zover de regel(s) rond rum. De gekende ongerijpte witte rums zijn dus maar een kleine greep uit deze waaier. Een rum die wordt gedestilleerd uit de eerste persing van suikerriet en nadien 12 jaar op een gebruikt bourbonvat ligt te zweten en puffen in een tropisch klimaat is qua smaakprofiel mijlenver verwijderd van deze – doch sympathieke – witte, ongerijpte rum. Daarbovenop is het nog eens toegestaan om je rum te kruiden of ‘spicen’ of te karamelliseren. Een kort gerijpte rum die werd ondergedompeld in Caraïbische kruiden is opnieuw een heel nieuwe drank. Daarbovenop wordt rum over heel de wereld gemaakt en telkens zal het unieke klimaat zijn stempel op de rum drukken. Je merkt het al: hier valt veel te ontdekken!

soorten rum

Kan rum de Vlaming bekoren?

Maar hoe is het bij ons gesteld? Zowel tequila, mezcal, whisk(e)y als vermout menen de rol van gin over te nemen, maar ook rum komt aankloppen. Goede bars, speciaalzaken en drankhandels voorzien tegenwoordig een groter gamma dan louter Havana Club en Bacardi. Zelf geloof ik dat gin de deur heeft opengebroken voor alle andere sterke dranken. Dankzij de ginhype zijn Vlamingen bereid om eens meer dan 35 euro uit te geven aan een flesje. Vanaf nu is er plaats voor alle drank die waarde voor je geld biedt. En daarbij hoort rum, mogelijk ‘pound for pound’ de interessantst geprijsde complexe spirit.

Voel je de rum al in je mond lopen? Tijdens een rum tasting bij Miraeus Cocktails word je ondergedompeld in de mysterieuze wereld van rum en krijg je 9 uiteenlopende rums te proeven. Enkele Antwerpse bars die we je sterk aanbevelen zijn Bijou en Cocktails at Nine. Vraag de kenners achter de bar om een rumcocktail en we beloven je dat je versteld zult staan!

Cheers!