Is gin nog in? Of is gin “so 2015”?
In de zomer van 2013 begon er een hype op te waaien: gin. Zowel restaurantgangers, barbezoekers als thuisdrinkers stortten zich als uitgedroogden op de gin & tonics. Een jaar later was het ondenkbaar dat deze spirit ooit als oubollige jenevervariant werd gezien. Snel werd ook duidelijk dat bars en restaurants erop begonnen in te spelen, de aperitiefkaart bestond plots uit 15 gin & tonics en 1 Champagne. De hype zorgt ervoor dat iedereen mee op de kar springt: supermarkten, verdelers, producenten, bars, cateraars, organisatoren van gin tastings… Maar zit die kar ondertussen niet overvol, of kunnen we nog even verder surfen of deze gingolf?
De ginhype was welkom voor België, want ons land, dat leeft op bier en supermarktwijnen onder 5 euro, had weinig affiniteit met kwaliteitsspirits. Een Spaanse, Duitse of Britse supermarkt voorziet al jaren in een uitgebreid gamma aan gins, wij moesten het lang stellen met Bombay Saphire (‘de blauwe fles’) of Gordon’s (‘de gele fles’). Ondertussen is de ginafdeling bij supermarkten even groot als de afdeling groeten en fruit. Wat de beschikbaarheid betreft zit het dus snor. De hype heeft zonder twijfel bijgedragen aan de drankenkast en – kennis van de gemiddelde Belg.
TOO MUCH?
De vraag is of er geen sprake is van overkill. Zijn het niet té veel gins die elke week verschijnen en zijn ze allemaal even vernieuwend? Stroken de prijs-kwaliteitverhoudingen van nieuwe ‘exclusieve’ gins nog met de markt? Proberen bars en restaurants niet te veel geld uit mijn portefeuille te sleuren door 15 euro aan te rekenen voor die – toegegeven – mooi gegarneerde gin & tonic? Wel, de raad die we je hier kunnen geven is eenvoudig: wees op je hoede. Een ultra-premium fles gin koop je voor 35 euro (denk aan Tanqueray N° TEN en Martin Miller’s). Gezien deze categorie qua zuiverheid en kwaliteit onovertroffen is, weet je dat een fles van een halve liter van 50 euro misschien overpriced is. Ik noem niet graag namen maar voor bepaalde Belgische halveliterflesjes bezorg ik je voor dezelfde prijs 2 flessen die beide beter zijn. Door middel van marketing en supermarktschabben op ooghoogte zullen ze deze gins in je gezicht proberen duwen. Ook stellen we ons vragen bij de vernieuwingen die nieuwe gins menen te brengen. Dikwijls zijn het slechts varianten of gebruiken ze zelfverklaarde exclusiviteiten met weinig impact op de smaak.
VERDER ONTDEKKEN
Zelf hopen we dat gin de deur voor andere kwaliteitsspirits heeft opengebroken in België. Want er valt nog veel te ontdekken in de wereld van whisk(e)y, rum, tequila en mezcal. Om te besluiten: gin is nog hot! Maar we hebben een donkerbruin vermoeden dat de consument kritischer gaat worden en de verzamelwoede gaat liggen. Deze tempering gaat marketingbudgetten en profiteurs weghouden van de markt waardoor de hype gaat liggen.
Wel zullen een hoop gins – de survivors – hun vaste stek op het winkelschab hebben veroverd en ook in de zomer van 2016, 2017 en 2018 zullen de terrassen geparfumeerd zijn met gin & tonic aroma’s. Dit donkerbruin vermoeden doet me trouwens aan whisk(e)y denken, dit zou wel eens de volgende hype kunnen betekenen.
Zowel voor een gin tasting als andere spirit tasting kan je bij Miraeus Cocktail Services terecht. Op basis van je kennis wordt de selectie samengesteld. We helpen je de zeepbel te doorprikken en échte kwaliteit te onderscheiden van commerciële profiteurs. Na onze tasting kan je als lichtjes beschonken en kritische consument naar huis keren. We don’t let them fool you!
Cheers!