daiquiri

De Daiquiri: Hemingway’s inspiratiebron

De officieuze ambassadeur van de Daiquiri was Ernest Hemingway. Hij maakte op zijn eentje van de Daiquiri een van de bekendste cocktails. Volgens geschriften stond zijn persoonlijk record gevestigd op 16 Daiquiri’s. Meer dan eens omschreef de Nobelprijswinnaar de pracht van deze eenvoud in glinsterende proza’s neer. Want niets is zo simpel en mooi als een Daiquiri.

Hoe simpeler de cocktail, hoe meer kans op een slechte bereiding. Elke barman begrijpt deze paradox. Zo zal een Singapore Sling (veel ingrediënten) altijd zoet, fruitig en exotisch smaken, ook bij enkele onnauwkeurigheden halverwege de bereiding. Een eenvoudige Daiquiri kan volledig uit balans zijn door de kleinste misstap.

De schoonheid van eenvoud

Deze cocktail bereid je dus met gelijke delen flamboyance en precisie. Verder gebruiken we ook volgende ingrediënten:

Alles wordt samengevoegd in een shaker vol met ijs. Shake krachtig totdat de shaker ijskoud wordt en de condens aanvriest. Giet via een fijnzeef, voor het tegenhouden van onaangename ijsschilfers, de inhoud in een ijskoud martiniglas. Je glas kan je koelen door het te bewaren in de diepvriezer of het vooraf te koelen met crushed ice.

Een belangrijke tip: pers het limoensap à la minute. Want limoensap heeft de ondankbare eigenschap om al na een half uurtje zijn vers aroma te verliezen.

There is only one Daiquiri

De zomerse verfrissing en jeugdige kick van deze cocktail zijn om voor te smelten. Jammer genoeg wordt de Daiquiri op menukaarten overschaduwd door zwakke afgeleiden zoals de frozen strawberry Daiquiri. Onthoud dat er maar 1 echte Daiquiri bestaat.

Pittig detail: Hemingway bestelde zijn Daiquiri’s zonder suiker en met een dubbele portie rum. We zouden dus 32 gewone Daiquiri’s moeten drinken om zijn record te evenaren. Zie dit niet als een uitdaging. Ook kan je begrijpen dat hij op zijn 62ste zijn eigen hoofd eraf schoot met een tweeloop. Een (on)rechtstreeks gevolg van zijn exuberante drinkgewoonten.

Cheers!